FANDOM


Crowdsourcing Documentary 2013

Crowdsourcing Documentary 2013

full

Crowdsourcing

Што е Crowdsourcing?Edit

Едноставно дефиниран, crowdsourcing претставува чин на една компанија или институција за преземање на функцијата која се врши од страна на вработените која делегира аутсорсинг до недефинирана (генерално голема) мрежа на луѓе во форма на отворен повик. Ова може да биде во форма на пер-производство (кога работата се врши заеднички), но е исто така често преземена од страна на трговци поединци. Клучниот предуслов е употребата на отворениот повик во форма на голема мрежа на потенцијални работници.

Crowdsourcing е процес на добивање на работа или финансирање, обично преку интернет врз толпа на луѓе. Зборот е комбинација од зборовите "crowd" и "outsourcing". Идејата е да се превземат идеите на толпа на "работници".

Познати примери: Википедија. Наместо Википедија создавање на енциклопедија за самите себе, вработување на писатели и уредници, тие и ја овозможија способноста на толпата да создаде информации за себе. Резултатот? Најсодржинската енциклопедија на овој свет кој досега не ја видел.

Crowdsourcing & Квалитет: Принципот на crowdsourcing е дека повеќе глави се подобри од една. Со анкетирање на голема толпа на луѓе за превземање на нивните идеи, вештини или учества, квалитетот на содржината на идната генерација ќе биде супериорен.

CrowdfundingEdit

Crowdfunding вклучува мотивирање толпа на луѓе да донираат пари за вашиот проект. На пример, ако сакате да се подигнат 10,000$ за да се покријат трошоците за студиото за време на снимањето на нов албум, crowdfunding може да ви помогне да се најдете пари .. Ќе најдете crowdfunding платформа за целиот износ во одредеб рок, како и сите награди понудени на донаторите. Мора да се постигне  100% од вашата цел пред крајниот рок, или сите донации се враќаат на донатори. Роковите се обично помалку од 60 дена.

Crowdfunding најчесто се користи од страна на уметници, добротворни организации, и start-ups, да соберат пари за проекти како што се снимаше документарец, производство на iPod часовник, за истражување на ракот. Прочитајте повеќе за crowdfunding или разгледајте повеќе crowdfunding сајтови.